Nagrineac Svetlana, director, prof.de istorie, grad didactic superior.

Bine ai venit în comunitatea  Gimnaziului,,Vasile Alecsandri", or.Mărculești.Ca părinte, îţi doreşti cel mai bun viitor posibil pentru copilul tău. Îţi doreşti să ajungă departe, să fie arhitect, medic, avocat, inventator sau inginer. Îţi imaginezi în fel şi chip viitorul de care se va bucura el: carieră de renume, dragoste, bunăstare, recunoaştere şi respect.
 În acelaşi timp, şi copilul tău visează să se joace cât mai mult, să aibă cât mai mulţi prieteni, să râdă cât mai des, să aibă cât mai multe jucării, să fie înconjurat de oameni dragi şi să fie cât mai independent şi fericit, oriunde s-ar afla.
Făcând un pas înapoi, am realizat că cele două visuri nu sunt diferite și că, dimpotrivă, pot convieţui armonios, în perspectiva unei școli unde siguranţa, dragostea, prietenia şi încrederea se întâlnesc şi îşi dau mâna.
Păstrând în minte cele două perspective, consider că Şcoala trebuie să fie un loc de întâlnire. Este concluzia inevitabilă, ce integrează în cel mai natural mod cu putinţă aşteptările copiilor, ale părinţilor şi ale profesorilor deopotrivă. Pentru copii, şcoala este un loc de întâlnire nu doar cu alţi copii, ci şi cu profesorii, care le facilitează trăirea unor experienţe valoroase de dezvoltare intelectuală, morală, socială, civică, emoţională şi fizică. Pentru profesori, şcoala este instituţia în care se produc în egală măsură formarea şi informarea copiilor, având ca repere valori, obiective şi criterii pentru ca, la sfârşitul acestui proces, să evalueze modul în care toate acestea au fost îndeplinite, printr-o raportare la individualitatea fiecărui copil.
 
Îi ajutăm pe copii să înțeleagă lumea și să își dorească să o schimbe în mai bine!!!

Havrun Elena, director adjunct pentru educație; prof. de biologie și geografie; grad didactic II

Stimularea imaginaţiei, a creativităţii şi a inovaţiei reprezintă cheia educaţiei pentru viitor!

Winston Churchill spunea că „ne modelăm instituţiile, pentru ca apoi acestea să ne modeleze pe noi.” Şcoala, în urmă cu un secol şi jumătate, a fost gândită ca o fabrică. Dacă un sistem industrial poate fi standardizat, mecanizat şi conceput astfel încât să funcţioneze liniar, viaţa omului şi educaţia sa nu pot fi programate să se desfăşoare astfel.
Provocarea şcolilor de astăzi este aceasta: cum să remodelăm instituţia numită şcoală?
În  primul  rând: Nu profesorul este important în activitatea şcolară, ci elevul. În clasă profesorul predă, dar dacă elevul nu învaţă, înseamnă că educaţia nu s-a produs.
În al doilea rând : Cineva a spus că ”viaţa nu este un exerciţiu academic”. În consecinţă, n-are sens să ne pregătim pentru asta.
Apoi : Se estimează că jumătate dintre elevii care intră acum în sistemul educaţional vor lucra în meserii care nu s-au inventat încă. Stimularea imaginaţiei, a creativităţii şi a inovaţiei reprezintă cheia educaţiei pentru viitor.
Cred că: Educaţia este un proces de învăţare personal. Scopul şcolii ar trebui să fie acela de a furniza instrumente şi resurse în vederea dezvoltării celor 4 C: gândire Critică, Comunicare, Colaborare şi Creativitate.
Concluzione: Într-o şcoală adulţii nu trebuie să îndeplinească un rol de comandă şi control. Sancţiunea şi coerciţia pot duce doar la supunere, nu şi la libertate.

Gherman Irina, director adjunct pentru educație; prof. de limbă și literatură română; grad didactic II.

Profesia pe care o am reprezintă lucrul care mă defineşte cu exactitate.
Sunt un profesor dedicat, responsabil, entuziasmat de a călători împreună cu elevii prin toate căile de cunoaştere ale Limbii şi literaturii române.
Pe parcursul acestei călătorii inter şi transdisciplinare încercăm să ne dezvoltăm într-un mod conştient abilităţi, competenţe necesare oricărei situaţii din viaţa cotidiană. Această călătorie este şi mai captivantă atunci când o abordăm interactiv, ludic, focusându-ne atenţia asupra învăţării de calitate, asupra formării de atitudini, valori, şi mai puţin pe asimilarea cantitativă a cunoştinţelor.

Citate preferate:

„Educația este abilitatea de a asculta aproape orice, fără a te mânia și fără a-ți pierde încrederea.” – Robert Frost
„A instrui pe tineri cum se cuvine nu constă în a le vârî în cap o mulţime de cuvinte, fraze, expresiuni şi opiniuni din diferiţi autori, ci a le deschide calea cum să priceapă lucrurile.” – Comenius
„Încearcă să fii un om de valoare și nu neapărat un om de succes.” – Albert Einstein

Plugaru Natalia, învățământ primar; grad didactic superior.

Dintotdeauna am simțit că această profesie este pentru mine.Profesorul este „doctor de suflete”. Acest lucru îl doresc și eu, să fiu un doctor bun și dedicat pentru sufletele copiilor. Vreau să ofer elevilor mei tot ce am mai bun, pentru ca ei să crească și să se dezvolte armonios.Doresc ca elevii să-mi fie parteneri pe „drumul cunoașterii”, pentru ca procesul de învățare să fie unul eficient și de durată. Să înfrunte și să treacă peste greutăți cu zâmbetul pe buze și capul sus.
Entuziastă, plină de viață, empatică, promovez și doresc să insuflu copiilor corectitudinea, sinceritatea și bunătatea.
Consider că în primii ani de școală copiilor le sunt puse bazele personalității, iar acestea trebuie să fie puternice.

Citate preferate:

„Cu toții suntem produsele copilăriei noastre.” – Michael Jackson
„Jocul este forma cea mai înaltă a cercetării.” – Albert Einstein
„Cel mai bun lucru pe care poți să-l cheltuiești pentru copiii tăi este timpul.” – Louise Hart
„Un profesor îşi pune amprenta asupra eternităţii; el nu poate şti niciodată până unde ajunge influenţa lui.” – Henry Brooks Adams
„Școala trebuie adaptată la copii și nu copiii la școală.” – Alexander Sutherland

Vangheli Aliona, învățământ primar, grad didactic I.

Am îmbrăţişat această profesie, deoarece printre copii mă simt cel mai bine, mă încarc cu energie pozitivă, iar fiecare zi este o nouă provocare pentru mine şi îmi pot folosi creativitatea alături de cei mici pentru a obţine lucruri minunate. Zâmbetele şi îmbrăţişările copiilor mă fac să mă simt extraordinar în fiecare zi.
Ca profesor, care crește alături de copii, pe lângă crearea unui mediu prielnic, îi implic, îi inspir și îi ajut să descopere ce e mai bun în ei și în lume, folosindu-mă de un larg repertoriu de tehnici, prin construire și ajustare.
Încerc astfel să asigur copiilor din partea mea validarea și autonomia personală, să le hrănesc curiozitatea și să îi fac să simtă că aparțin unei comunități de învățare.
Într-o lume care ni se arată în permanentă căutare și schimbare, sunt astfel bucuroasă să pot contribui la cultivarea competențelor personale, a performanțelor individuale și a aspirațiilor înalte ale copiilor noștri.
 

Citate preferate:

„Alege un ideal cât mai înalt şi nu te opri după ce l-ai realizat.”
„O zi în care nu ai râs, este o zi pierdută.” – Charlie Chaplin
„Dă șansa fiecărei zile să fie cea mai frumoasă din viața ta.” – Mark Twain
„Vrei să fii iubit, iubește!” – Seneca
„Toți suntem genii. Însă dacă judecăm un pește după abilitatea sa de a se urca în copaci, el va trăi toată viața cu impresia că nu este deștept.” – Albert Einstein

Sochirca Tatiana, prof.de limba engleză și informatică; grad didactic II

Numele meu este Tatiana și am cea mai frumoasă meserie pe care și-ar putea-o cineva dori: nu, nu sunt medic…nu sunt aviator…sunt PROFESOR.Cultiv minți și suflete deopotrivă.
Cultiv frumusețea exprimării libere într-o limbă dulce – aceea a poeziilor lui Rudyard Kipling și a operelor lui Shakespeare.
Încurajez gândirea logică și practică, creativitatea copiilor și le dezvolt setea de cunoaștere și explorare.
Sunt deschizător de drumuri sau poate doar continuatorul unui drum în formare…oricum ar fi, fac acest lucru cu plăcere, ambiție și devotament.
Cu ce sunt diferită?
Cu nimic…sau poate cu tot. Sunt deschisă, zâmbitoare și pasionată de ceea ce fac. Nu am pretenția că știu tot, că pot tot sau că am toate răspunsurile.
Știu că suntem într-o continuă formare și adaptare la tot ce reprezintă viața cotidiană, că trebuie să privim înainte și să formăm copiii într-o direcție nouă, modernă.
Cred că prieteniile cele mai trainice se nasc din respect – și vreau să cred că elevii și profesorii pot fi cei mai buni prieteni.
Totuși știu că educația nu este o cruciadă pe care s-o duci de unul singur.
Așa că, dragi părinți, haideți să construim împreună viitorul copiilor voștri!

Citate preferate:

„Be the change you want to see in the world.”  – Mahatma Gandhi
Education is not the learning of facts, but the training of the mind to think.” – Albert Einstein
„When educating the minds of your youth, we must not forget to educate their hearts.”  – Dalai Lama

Suhari Carolina, prof.de educație muzicală; grad didactic II

Pasiunea pentru muzică, dar şi dragostea pentru cei mici, m-au determinat să-mi aleg această meserie nobilă, cea de profesor. În acest fel, pot împărtăşi cunoştiinţele şi experienţele mele muzicale copiilor.
Am ales să fac parte din echipa de profesori a Gimnaziului,,V.Alecsandri" pentru că este un proiect în care cred, este o şcoală altfel, iar copiii noştri au nevoie de educaţie în adevăratul sens al cuvântului, dar şi de libertatea de a exprima ceea ce simt.
Îi îndemn pe copii să fie deschişi, să participe activ în alegerea repertoriului, astfel încât ora de muzică să îi reprezinte. Sunt foarte entuziasmată de ceea ce va urma şi sunt sigură că voi face o echipă extrem de bună cu copiii dumneavoastră.

Citate preferate:

„Muzica este oglinda sufletului. Ea porneşte din inimă şi se adresează inimii.” – George Enescu
„Arta supremă a profesorului este de a trezi bucuria exprimării creatoare şi bucuria cunoaşterii.” – Albert Einstein
„Muzica oferă un suflet Universului, aripi minţii, zbor imaginaţiei şi viaţă oricui.” – Platon

Balan Aurica, învățământ primar; grad didactic II.

Uneori, viața te trimite pe căi necunoscute, dar sperate. Mi-aduc aminte cu drag de acea perioadă din copilărie când îmi înșiram păpușile și mă jucam de-a învățătoarea. În timp, acest “joc de rol” a prins contur adevărat și așa am devenit ce mi-am dorit.
Pot  spune cu toată  certitudinea că  nu m-aș vedea făcând altceva decât să lucrez cu copiii, să le ofer din experiența mea și să mă încarc cu energia lor pozitivă.
Sunt creștin-ortodoxă și, deopotrivă, Îl iubesc pe Dumnezeu și tot ce a lăsat în lume. Iubesc copiii, inocența și curiozitatea lor. Îndrăgesc natura și îmi place să duc la capăt orice activitate cu simț de răspundere. Sunt o fire veselă, ambițioasă și devotată. Sunt iremediabil pasionată de poezie, muzică, lectură, joc, teatru.
Cred cu tărie că nu ceea ce spun, ci ceea ce fac este hotărâtor!

Citate preferate:

„Celălalt este în noi. Această reciprocitate, această interioritate existențială pe care o avem unul față de altul. Și dacă ne urâm, tot suntem împreună. Avem nevoie oricum și în pozitivul și în negativul manifestărilor noastre, avem nevoie unii de alții.” – Pr. Constantin St.Dogaru
„Știu că nu știu nimic, dar știu că pot ști mai mult decât știu.” – Socrate
„Tot ceea ce n-avem de la naștere și de care avem nevoie când suntem mari, ne este dat prin educație. Această educație ne vine de la natură, de la oameni sau de la lucruri.” – Jean Jacques Rousseau
„Despre școală: scăpasem mai ales de o lume care, atâția ani, mi se păruse o adevărată închisoare, lumea învățăturii după calapod, lumea profesorilor și a programelor fixe.” – Mircea Eliade – Memorii
„Într-o lume imperfectă pe care o putem influența în bine sau rău, conștientizarea faptului că orice încercare contează, este aceea care ne definește ca ființe umane.” – Howard Gardner
„Stări de spirit, asta trebuie dat altora; nu conținuturi, nu sfaturi, nu învățături.” – Constantin Noica

Tintiuc Lilia, învățământ primar; grad didactic II.

Mă numesc  Lilia  și văd viața ca pe o misiune. Misiunea mea este următoarea: cu tot ce am și tot ce sunt, să fac lumea aceasta un loc mai bun. De aceea m-am îndreptat spre copii, pentru că ei reprezintă atât prezentul, dar mai ales viitorul nostru. Văd educația drept cea mai valoroasă investiție pe termen lung și cred cu tărie faptul că tot ce investim în copii astăzi, sunt semințe care, la timpul potrivit, vor aduce roade pe măsură în caracterul și în viața copiilor.
Am privit mai îndeaproape copilăria, chiar prin ochii propriilor mei copii. Ei m-au învățat că dragostea trebuie dăruită necondiționat în fiecare zi, că timpul de calitate petrecut cu ei este lucrul cel mai important din viața lor și că poți să le câștigi atenția și încrederea într-un mod atât de simplu, să te joci cu ei și să intri în lumea lor mai mică, dar suficient de încăpătoare și pentru tine.
Consider deosebit de importantă dezvoltarea inteligenței emoționale la copii, aceasta este cea care aduce echilibrul interior în fiecare copil, acel echilibru care îl va ajuta pe acesta să se simtă în siguranță, iubit și acceptat pentru ceea ce este el, să vadă lumea ca pe un loc bun și primitor și să știe despre el faptul că este unic, special și foarte valoros.

Citate preferate:

„Răspândește lumina și întunericul se va risipi de la sine.” – Erasmus
„Învață-l pe copil calea pe care trebuie să o urmeze și, când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.”  – Proverbe 22:6
„ Îi poți da unui elev câte o lecție în fiecare zi, dar dacă-l poți îndruma să învețe stârnindu-i curiozitatea, el își va dedica întreaga viață învățăturii.”  – Clay P. Bedford
„Dacă vrei să crești un copil bun, petrece de două ori mai mult timp cu el și cheltuiește jumătate din banii pe care îi cheltuiești acum.” – Anonim
„Suntem ceea ce facem în mod repetat, prin urmare excelența nu este un act, ci un obicei.” – Aristotel
„Toate visele tale se pot îndeplini… dacă ai curajul să le urmezi.”  – Walt Disney
„O furnică nu poate răsturna un munte, dar îl poate muta din loc încet, bucățică cu bucățică.”  – Marin Preda

Revencu Maria, prof.de limba și literatura română, grad didactic II.

Profesia pe care o am reprezintă lucrul care mă defineşte cu exactitate. Sunt un profesor dedicat, responsabil, entuziasmat de a călători împreună cu elevii prin toate căile de cunoaştere ale Limbii şi literaturii române. Pe parcursul acestei călătorii inter şi transdisciplinare încercăm să ne dezvoltăm într-un mod conştient abilităţi, competenţe necesare oricărei situaţii din viaţa cotidiană. Această călătorie este şi mai captivantă atunci când o abordăm interactiv, ludic, focusându-ne atenţia asupra învăţării de calitate, asupra formării de atitudini, valori, şi mai puţin pe asimilarea cantitativă a cunoştinţelor.
 

Citate preferate:

„Curriculum este materia primă obligatorie, dar căldura este elementul necesar pentru a crește o plantă și un suflet de copil.” – Carl Gustav Jung
„Se știe că un profesor bun e cel care te face ca lucrurile grele să ți se pară ușoare.”

Interviu

Apreciază noul web-site

Alte interviuri...