Despre noi

Dacă ne-ați întreba ce este Gimnaziul,,Vasile Alecsandri, or.Mărculești, v-am răspunde: un loc prietenos în care adulții și copiii construiesc cunoaștere, cu bucurie, împreună.

Dacă ne-ați întreba cine suntem noi, v-am răspunde:
  • suntem profesori cărora le pasă de educație și care au convingerea că bunăstarea unei națiuni depinde în cea mai mare măsură de calitatea sistemului educațional;
  • suntem o familie care a experimentat de-a lungul timpului activități însuflețite de Adevăr, Frumos, Bine, Libertate;
  • suntem o comunitate de învățare care crede că întrebările sunt mai importante decât răspunsurile, iar cunoașterea și înțelegerea ar trebui să se nască din investigarea continuă a unor astfel de întrebări.
Dacă ne-ați întreba ce ne dorim, v-am răspunde: să-i ajutăm pe copii:
  • să se descopere și să descopere fețe ale frumosului, adevărului și binelui;
  • să fie liberi și demni;
  • să construiască relații de calitate;
  • să înțeleagă lumea, să trăiască prin această înțelegere și să vrea să o schimbe în mai bine;
  • să învețe și să-și orienteze viața în funcție de posibilitățile umane, inclusiv în funcție de cele la care nimeni nu s-a gândit înainte.
  • Și dacă ați mai vrea să ne întrebați orice, ne-am bucura să vă răspundem privindu-vă în ochi, aici în a doua noastră casă…

SCURT  ISTORIC

Anul 1864- în judeţul Soroca a fost aprobat de Zemstvă proectul Regulamentului Şcolilor populare primare, astfel ia ființă prima școală primară din colonia evreiască care astăzi poartă numele de Mărculești.

Anul 1902 – şcoală primară cu 48 de elevi și un învățător;

Anul 1923 – În Colonia Evreiască din Mărculeşti pe lîngă şcoala primară de 4 clase se deschide și un liceu Evreiesc de 7 clase.

Directorul Liceului Evreiesc-domnul Amorăriţei Eremia din Transilvania, a murit pe front.

Anul 1941 – şcoala primară a fost închisă, deoarece era perioada celui de al Doilea Război Mondial;

01.09.1944 – şcoala primară a fost redeschisă; reconstruite clădirile avariate în urma luptelor.

Anii 1945- 1950 –se deschide şcoala medie ruso-moldovenească pe lîngă școala primară În şcoală funcţionează: Cercul dramatic; Corul pedagogic; Cercul artistic; Cercul de literatură.Își făceau studiile 412 copii;

Anii 1954-1955- prima promoție de 10 clase din tîrgul Mărculești;

În anii 50 ai sec.al XX-lea Şcoala ruso-moldovenească din tîrgul Mărculeşti era una din cele mai bune şcoli din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească şi cea mai bună din raionul Floreşi.

1967 s-a dat în exploatare Şcoala medie în 3 etaje, prezentul Liceu Teoretic ,,V.Alecsandri”.

Din Anii Puterii Sovietice (1944-1994) Şcoala medie ruso-moldovenească din or.Mărculeşti a educat 53 elevi talentaţi care au primit medalii de Aur şi Argint pentru succese deosebit de mari la învăţătură;

1998- Școala Medie Ruso-Moldovenească conform Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova din 1 septembrie 1998 nr.907 şi conform ordinului № 30 din 3 septembrie 1998 a Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova; Şcoala medie ruso-moldovenească din or.Mărculeşti a primit statut de Liceu Teoretic.

Directorul Liceului Teoretic “Vasile Alecsandri”-Tătărescu Serafima Vasile.

Au primit Diplome de bacalauriat în anii: 1999-13 elevi; 2000-30 elevi; 2001-25 elevi.


Interviu

Apreciază noul web-site

Alte interviuri...