Lansarea proiectului ”Reabilitarea sistemului de iluminare din Gimnaziul,,V.Alecsandri”

*** Lansarea proiectului ”Reabilitarea sistemului de iluminare din Gimnaziul,,V.Alecsandri”, or.Mărculești- un pas spre sănătatea copiilor”
În data de 26 septembrie 2020, elevii, angajații instituției și părinții au fost parte la Conferința de lansare a proiectului, finanțat de către UE.
Evenimentul s-a desfășurat concomitent în regim fizic și online, la platforma ZOOM, în contextul epidemiologic COVID-19.
La conferința de lansare au participat Primarii din 5 localități: or.Mărculești, s.Mărculești, s.Lunga, s.Băhrinești, s.Prajila; Directorii a 4 instituții de învățământ și directorii a 5 grădinițe din localitățile sus-numite.
Cu un mesaj de salut au intevenit repezentanții GIZ: Renata Grădinaruconsultanța regională și Victor Rotaras, din echipa AO Pro Cooperare.
Svetlana Nagrineac, coordonator al proiectului local, a prezentat detalieri despre proiect, menționând despre activitățile comune a Primăriilor, școlilor și grădinițelor din regiunea Mărculești, ce se vor derula în perioada a. 2020-2021. Pe lângă lucrările de reabilitare a sistemului de iluminare din Gimnaziu Vasile Alecsandri, locuitorii acestor comune vor fi parte la un șir de activități cu privire la Eficiența Energetică și Mediu, urmând a fi abilitați în domeniu dat, totodată fiind pus accentul pe activismul civic și voluntariatul tinerei generații.
În urma atelierilor de lucru cu tematica,,Managementul Eficienței Energetice”, primarii și directorii au enumerat problemele și posibilitățile de soluționare cu scop de eficientizare a clădirilor, economisire a energiei și creștere a confortului și mediului de învățare în școlile și grădinițele noastre. Au fost împărtășite ideile și experiențele instituțiilor care au instalat panouri solare, cazane de încălzire pe biomasă.
Întrunirea noastră s-a finisat cu motto-ul:
„Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă-te ce poţi face tu pentru ţara ta”- rămâne nu doar un citat celebru sau o frază memorabilă, spusă de un om memorabil, ci o permanentă ocazie la introspecție asupra rolului pe care fiecare cetățean îl joacă în folosul țării sale și un îndemn la implicare reală.
Aducem sincere mulțumiri și considerațiunile noastre pentru spațiul acordat, restaurantul Aurelius, or. Mărculești, unde a fost posibilă desfășurarea activității cu un randament maxim.
*****Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). 
Parteneriil proiectului pentru regiunea Nord sunt AO Pro Cooperare Regională și AO CASMED.****

Scrie un comentariu

Aceasta va ajuta la dezvoltarea blogului, aprecierea autorului și la analiza părerilor!

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

Comentarii: 0